Modellinlärning

Fungerar modellinlärning på hund? Alltså att hunden kan lära sig, genom att se hur en annan hund gör..?
– Ja, det tror jag.
Igår tränade vi Sök; jag och Helena med våra hundar och då fick Cava vara modell för Ante. Cava är nämligen ett par år och redan duktig sökhund, medan Ante blir 1 år nu i maj och har liten erfarenhet av sök.
Så här gjorde vi:
Vi lade ut ett sök på 14 dummies, som de tre hundarna skulle få dela på. Ja, Sampo var också med och skulle naturligtvis få jobba, han också.
Planen var att Ante och Cava skulle få hämta varsin, medan den andra fick vänta – och se på.
På det här sättet fick jag också in stadgeträning: att kunna sitta tyst och se på när annan hund jobbar.
Cava började och Ante fick se på, kopplad – då jag inte riktigt litade på att Ante skulle sitta kvar när han såg Cava fara iväg. När hon hämtat in första dummyn, så var det Antes tur…
…och han for ut, men förstod ännu inte att det var dummies man skulle söka.
Så vi bytte hund och jag hoppades att Ante nästa gång skulle stöta på en dummy, för den är förknippad med belöning för honom. Alltså om han hämtar in den till mig.
Och plötsligt hände det! Han fick vittring av en dummy, plockade upp och kom in till mig. Mycket beröm + godis förstås och inte så noga med att han skulle sitta ner vid avlämningen, utan det viktiga ännu var att han förstod att springa ut = söka.
Sedan fick han vara okopplad när Cava sökte och det gick bra. Kriteriet nu var att stanna hos mig, men inte nödvändigtvis sitta vid mig. T.o.m. att springa förbi den sittande Cava klarade han av, även om jag fick avbryta honom en gång då han var på väg till henne för att visa dummyn han hittat.
Så där fortsatte vi till samtliga dummies var hämtade och även om inte Ante fick in så många, så började han lära sig hur man söker.
Så vi bestämde att vi flyttar oss till nytt ställe och samtidigt skulle hundarna få vila och sedan få en repetition av det de gjort.
Vi for nu till skjutfältet och lade ut ett liknande sökfält med samma upplägg…
…och nu hade Ante fattat hur den här leken gick till!
Han for direkt ut då det var hans tur och kom in med dummyn direkt till mig, även om Cava satt så nära honom.
Så vi avslutade passet, nöjda med både oss själva och hundarna – och avslutade med att de fick leka med varandra.
Ett träningspass med hundar, är ungefär som en lektion med elever. I klassrummet jobbar man nära varandra, utan att störa – och efter lektionen är det rast och lek med kompisarna.
Det här missar många hundägare, kanske för att man är rädd för att hunden inte kan jobba igen om den samtidigt fått leka med de andra hundarna; men tom Ante som är ung och ivrig, kunde skilja på jobb och lek. Jag tror också leken efter har en avslappnande effekt, eftersom all inlärning innebär en anspänning och den behöver få släppa för att hunden, eller eleven ska må bra.

Så modellinlärning funkar och att få träna med andra, ger en bedömning av var man ligger till…
…så nu tränar vi vidare, till nästa onsdag och träning igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *